Realestate

Приключения в замъка

Начало

Игра със загадки
properties

Готови ли сте за незабравимо приключение - с изненади, вълнуващи преживявания и загадки за разрешаване? Вашата задача е да разрешите загадката и да изберете правилното решение. Какво става, ако изберете грешно решение? Не се притеснявайте! В хода на събитията ще получите обяснение и възможност за втори опит. Загадките са свързани с математика, физика, химия, пространствено ориентиране, мерни единици.

В една студена зимна нощ в полицията постъпва сигнал за обир в Замъка на водите. Откраднати са ценни вещи. В коридора има отпечатъци от стъпки, но липсват следи от взлом. Полицаите са озадачени и ви молят да разрешите загадката. Ще успеете ли да се справите с това предизвикателство?

Пристигате в замъка на лабиринтите в нощ с пълнолуние. Чуват се странни звуци от нощни птици. Побиват ви тръпки. Отваряте вратата и влизате в замъка. Преди всичко трябва да намерите улики в стаите и коридорите. Те ще ви разкрият тайната на злостното престъпление.

Ако сте готови за приключение, натиснете рубина properties

Ако още не сте сигурни натиснете стъпките properties

Правилно!

Oтговор
properties

Избрахте правилния коридор! “Перпендикулярно” означава “под прав ъгъл”. Другият беше разположен под ъгъл 135 градуса спрямо вашата посока. Припомнете си какви видове ъгли има. Кой ъгъл наричаме остър, прав и тъп?

Изправен ъгъл е права линия. Той има мярка 180 градуса. Острият е по-малък от правия ъгъл. Той има мярка по-малка от 90 градуса. Тъпият ъгъл е по-голям от правия ъгъл и е по-малак от изправения. Следователно той има големина по-голяма от 90 градуса и по-малка от 180 градуса.

На картинката бяха изобразени също така съседни.Сумата на съседните ъгли е равна на големината на изправения ъгъл. Когато приключите случая, разгледайте коридорите на замъка и открийте под какви ъгли са разположени. Полезно е да знаете.

Натиснете изображението с рубина properties

Къщичка сгушена в храстите.

Oтговор
properties

Поемате по левия път. Той скоро ви отвежда до малка постройка, заобиколена от дървета. Сгушена в зелената растителност, тя трудно може да бъде видяна от далеч. Но вие разпознавате мястото. Намирате се в градината на замъка, недалеч от входната врата.

Поглеждате назад към замъка. Виждате светлина в прозореца на върха на една от кулите.

Натиснете изображението със стъпките properties

В котелното

Oтговор
properties

Завъртяхте колелото на един пълен оборот. Правилно! Един оборот е 360 градуса. Налягането започва да спада и котелът се успокоява. Вие също, защото опасността беше голяма. Спомняте ли си, как се нарича уредът който измерва налягането? Защо е важно да има такъв уред? Отговорите на тези въпроси нямат значение сега, но е възможно да ви потрябват.

За да се упражните, пресметнете една четвър оборот, колко градуса сключват стрелките в девет часа, а в три? До тук се справихте отлично, но не знаете какви изпитания ви очакват още...

Натиснете изображението с ключа properties

В банята

Загадка
properties

Оглеждате се за още улики в стаята. Забелязвате, че вратата до леглото е леко открехната и през нея се процежда светлина. Полека отваряте вратата и се отзовавате в малка баня. Мивката е пълна с боклуци – боя за коса и др.

Някой е играл на морски шах върху изпотеното огледало. Помните ли как се играе морски щах и какви бяха правилата за него? Под квадратчетата има съобщение.

Ако мислите, че трябва да добавите Х, натиснете този символ properties

Ако мислите, че трябва да добавите O, натиснете този символ properties

Книгата

Отговор
properties

Разгръщате книгата. Между страниците има нещо - ключ! Това сигурно е ключът от писмото! Избрали сте правилната книга! Браво, вие успяхте за пореден път! Радвате се, че победихте със знанията си! Прибирате ключа в раницата! Чувате тайнствени стъпки. Опасността все още не е отминала. Някой все още се опитва да ви заблуди. Въпреки, че се справихте отлично и с тази загадка, ви предстоят още изпитания!

Натиснете символа на ключа properties

Теглене

Отговор
properties

Избрахте правилните теглилки! Добавяте брашно, докато везните се уравновесят. Отново се справихте отлично!

Престъпниците са тези, които трябва да се боят! Вие имате приятел, който ви помага, защото неговата помощ се оказа ценна. Ще му благодарите, когато се разкрие пред вас. Познавате мерните единици!

Този приятел няма да ви остави в беда. Продължавайте и не се страхувайте!

Натиснете символа на ключа properties

Изби

Предизвикателсво
properties

Отваряте вратата с надпис “Изби”. Виждате, че следите водят надолу по стълбите. Крадците са били долу!

Пътят напред е слабо осветен от мъждивата светлина на лампи, висящи жици от тавана. На първото стъпало намирате кълбо прежда, а под него бележка. Вдигате кълбото и прочитате бележката...

properties

Чували сте за Минотавъра, нали? Това е митичен звяр с тяло на човек и глава на бик! Но там долу няма как да има такова същество, нали?

Връзвате единия край на кълбото прежда за дръжката на вратата и тръгвате надолу по стълбите. Докато вървите, развивате преждата. Зад гърба ви следват тихи стъпки, но усещате приятел...

Кой ли е този загадъчен приятел? Вие усещате, че не трябва да се страхувате, защото не сте сам в изпитанията!

Натиснете символа на скъпоценния камък properties

В коридора

Отговор
properties

Избрахте вярната посока! Вървите по коридора. Въздухът се затопля. Чувате съскане на пара и свистене на пламъци. Явно наближавате котелното помещение. Точно там ви насочи писмото! Котелното помещение е едно от най-опасните предизвикателства и вие го усещате. Пазете се, въпреки, че изпитвате радост от поредната победа!

Натиснете символа на ключа properties

Капан

Предизвикатество
properties

Слизате по стълбата в мрака. До каменния под има 20 стъпала – браво, че не паднахте! Когато правите крачка встрани от стълбата, кракът ви докосва нещо. То се търкулва настрани. Протягате ръка и опипвате земята.

Фенер! Натискате копчето и стаята се осветява. Гледката е удивителна!

Капакът над вас се затваря. Попаднахте в капан! Някой ви е проследил!

Натиснете символа properties

Хлябът

Доказателства
properties

Оглеждате се за прясно изпечен хляб. Уханието ви отвежда до шкаф, в който намирате куп пресни хлябове!

Единият от тях е нахапан. Крадецът не е устоял на изкушението на топлия хляб! В този момент нещо странно привлича вниманието ви. В следите от захапката има пролука! Крадецът има липсващ зъб!

Вземете нахапания хляб като доказателство.

Натиснете символа properties

Книгата

Загадка
properties

Камъкът в средата на фигурата е хлабав. Издърпвате го внимателно с пръсти. Зад него е скрито листче хартия. Върху листа е написано нещо.

Това е заглавие на книга! Но какво означава “Д5”?

Чели ли сте тази книга? Хареса ли ви? Сега е важно да помислите и да разберете следващото предизвикателство.

Натиснете символа properties

Среща със злото

Отговор
properties

Свивате надясно под ъгъл, по-малък от 90 градуса, но изведнъж стигате до задънен край. Обръщате се. Пътят ви е препречен от куче с огромни зъби и светещи зелени очи.

Това е Минотавър. Чувате ръмжене зад гърба си. Минотавър изглежда неспокоен. Ръмженето се усилва и накрая той побягва.

Избрали сте грешната посока. Тъпият ъгъл е с големина от 90 до 180 градуса. Вие завихте под остър ъгъл. По преждата се връщате назад до разклонението

Натиснете символа properties

Пред вратата

Загадка
properties

Поемате по коридора. Скоро виждате следи от стъпки. Вървите в правилната посока! В края на коридора ви чака врата, която се отваря към вито стълбище. Виждате светлината на върха на кулата и тръгвате нагоре.

За всеки случай решавате да броите стъпалата. Те са точно 28. Стълбището свършва пред друга врата. На дървото има забодена бележка. Прочитате я внимателно...

На вратата има две дръжки: под едната пише “януари”, а под другата – “февруари”.

Ако решите да завъртите дръжката, под която пише “януари”, отидете на properties

Ако решите да завъртите дръжката, под която пише “февруари” properties

Триъгълниците

Загадка
properties

Оглеждате се за улики. Виждате фигури, издълбани около камината. Някои от тях не са така прашни, както всичко останало в стаята. Някой ги е докосвал! Приближавате се. Това са триъгълници! Има ли между тях равностранен?

Какви видове триъгълници познавате? Как се определя вида на триъгъника според ъглите?

Приятната топлина от камината и това, че сте добър математика, ще ви помогнат да решите загадката.

Ако смятате, че триъгълник А е равностранен, отидете на properties

Ако смятате, че триъгълник Б е равностранен, отидете на properties

Тайнствените стъпки

Загадка
properties

Докато се измъквате от шкафа, на пода съзирате ясни брашнени следи от стъпки. Изваждате бележника си и прерисувате внимателно формата...

Има и лапи на животно! Сега, след като вече сте открили в кухнята и следите от зъби по хляба, трябва да потърсите улики и в други части на замъка.

Почти тичешком се отправяте обратно към главния коридор.

Натиснете символа properties

Нивед

Загадка
properties

Стигате до стъпало 365. Отляво има врата. Това трябва да е! Ослушвате се за секунда. Отвътре се чуват гласове! Какво ли си говорят? Какво ли става там?

Поемате си дълбоко въздух и я отваряте. Нивед стои до вас. Това е новият ви чудесен приятел!

Приключението ви доведе до интересна развръзка. До тук преживяхте много изпитания и предизвикателства! Не беше лесно, но пък се чувствате като герой! Какво ви очаква?

Натиснете символа properties

Захарниците

Загадка
properties

Оглеждате се за захар. Виждате три захарници на рафта. До тях има бележка...

Ако мислите, че е в цилиндъра, натиснете този символ properties

Ако мислите, че е конуса, натиснете този символ properties

Игра с числа

Отговор
properties

Натискате фигурите в ред 2, 3, 1. Изведнъж капакът хлътва. Замалко да полетите към дълбока бездна, но в последния миг нечии здрави зъби ви захапват за обувката и ви издърпват назад. Капакът се вдига и се затваря с трясък.

Натиснахте фигурите в грешен ред. Мястото, което една фигура заема върху повърхността се нарича площ.

В случая можете да изброите квадратчетата, заети от фигурите, и така да определите тяхната площ.

Натиснете символа properties

Пакетите

Отговор
properties

Оглеждате останалата част от котелното. В единия край виждате купчина тънки пакети, увити в кафява хартия. Дали това не са откраднатите картини?

Вглеждате се внимателно в пакетите. Разпознавате някои от фигурите, но те са твърде много! После върху един от пакетите намирате бележка... Бележката е малко смачкана, но все пак се опитайте да прочетете съобщението. Ще решите загадката, ако познавате фигурите. Помислете малко, преди да вземете решение

properties

Ако решите да вземете тези пакети, натиснете свещника properties

properties

Ако решите да вземете тези пакети, натиснете това properties

Книгата

Загадка
properties

Започвате да сваляте книгите от рафт Х. Четвъртата, която разгръщате е “Алиса в Огледалния свят”. Избрали сте правилния рафт на правилния шкаф.

Това е една чудесна книга, която ако не сте я чели е хубаво да я прочетете.

Приключението ви доведе до интересна развръзка. Какво ви очаква?

Натиснете символа properties

Високосна година

Загадка
properties

Стаята е празна! Звукът от гласовете идва през вентилацията. Вратата се затваря зад гърба ви.

В този момент чувате грохот. Каменният под се плъзга на една страна. Долу има яма с пламъци! Всеки момент ще паднете в нея! Бързо вадите пирамидата от джоба си. Заклещвате единия й ръб между пода и стената!

Може би ще проработи като клин? Подът изскърцва и спира. Бягате. Нивед намира изход. Захапва една разхлабена дъска от вратата и я издърпва. Двамата се промушвате през отвора. Високосната година има 366 дни. Колко дни има нормалната година?

Натиснете символа properties

Отклонение

Загадка
properties

След няколко крачки коридорът се разклонява на две. Накъде трябва да продължите? Виждате съобщение на стената.

Тръгнете по коридора, който е перпендикулярен на вашия.

Перпендикулярен, означава, че двата пътя сключват 90 градуса. Внимавайте, защото, ако сгрешите, ви дебне опасност!

Ако мислите, че трябва да тръгнете нагоре и надясно, натиснете тук properties

Ако мислите, че трябва да тръгнете наляво, натиснете тук properties

Ъгли

Отговор
properties

Избрали сте правилната посока. Тъпият ъгъл е с големина между 90 и 180 градуса. Другата посока беше по-малко от 90 градуса спрямо вашия тунел – това е остър ъгъл.

Познавате видовете ъгли!

Браво!

Натиснете тук properties

Загадка с килими

Загадка
properties

Ключът вече е у вас. Сега трябва да намерите “древната фигура”. Каква би могла да е тя? Оглеждате библиотеката за още улики.

Забелязвате, че бюрото в средата на помещението е отрупано с чертежи. Разглеждате ги внимателно. Може би сред тях е планът на библиотеката. Вглеждате се в бележката в ъгъла на един от чертежите.

На пода има таен капак. Там може би е скрито нещо важно. На плана са показани всички килими в помещението. Под кой от тях трябва да търсите капака?

Ако смятате, че тайният капак е под килим А, натиснете тук properties

Ако смятате, че тайният капак е под килим Б, натиснете тук properties

Часовник

Отговор
properties

Настроили сте часовника на грешен час! Зазвучава пронизителна аларма. Крадците ще я чуят! Бързо вземате възглавница от леглото и заглушавате звука, докато спре. “1:30” е същото като “един и половина”.

Трябва да сте по-внимателни!

Другият път помислете по-добре! Всъщност и в тази картинка има грешка. Помислете каква е тя? Погледнете внимателно часовника!

Натиснете тук properties

Мумията

Отговор
properties

Протягате предпазливо ръка и отваряте капака. Вътре има мумия, увита в бинтове. Очите й светят в червено. Костеливите й ръце се протягат да ви сграбчат. Ще ви дръпне при себе си!

Изведнъж саркофагът се затваря с трясък. Някой е бутнал капака – отгоре се виждат следи от лапи!

Мумията отново е на сигурно място. Избрахте погрешния саркофаг. Това е разгъвка на призма, а не на пирамида.

Натиснете тук properties

Везни

Задача
properties

Оглеждате се. На масата виждате кухненски везни. До тях има пакет брашно и брашнена следа от ръка. На ръката, оставила отпечатъка има белег. Скицирате я в бележника си.

Някой е оставил списък от инструкции на листче хартия до брашното.

Решавате да ги изпълните, за да разберете какво са правили!

properties

Ако смятате, че тези теглилки правят 0,5 кг, натиснете тук properties

properties

Ако смятате, че тези теглилки правят 0,5 кг, натиснете тук properties

Изборът

Приключение
properties

Виждате следи от стъпки на пода. Те водят в четири различни посоки. На къде трябва да продължите?

В този момент чувате скърцане от дъска на пода. Звукът идва от горната част на стълбите.

Вие не се страхувате, но трябва да направите своя избор. Бъдете внимателни!

Натиснете тук за библиотеката - пътят вляво и нагоре properties

Натиснете тук за избите - пътят вляво и отдолу properties

Натиснете тук за кухнята - пътят вдясно и нагоре properties

Натиснете тук за основното стълбище - пътят вдясно и отдолу properties

Свещи

Задача
properties

Коридорът свършва пред врата с надпис “Склад за свещи”. Завъртате дръжката и влизате. Складът е пълен със свещи, подредени върху лавици.

Спомняте си, че върху бележката в горната част на стълбите пред избата пишеше:

Нужна ви е фигура без плоски страни и без ръбове, която ще осветява пътя ви.” Може би е свещ! Но коя ще изберете?

Ако вземете сферична свещ, натиснете тук properties

Ако вземете цилиндрична свещ, натиснете тук properties

Пирамидата

Задача
properties

Трябва да знаете коя точно кула свети, когато влезете отново в замъка. В този момент забелязвате рисунка върху каменния под на градинската постройка. Това е план на замъка!

properties

В средата му има квадратна дупка с триъгълни страни и изображение на слънце до едната страна. Това е слънцето от пирамидата! Дупката има пирамидална форма! Изваждате пирамидата от раницата си и я поставяте в дупката с основата нагоре, като внимавате слънцата да съвпаднат.

Чертежът в основата на пирамидата показва посоките на компаса. Сега знаете разположението на кулите.

Ако смятате, че сте видели светлината в югозападната кула, натиснете тук properties

Ако смятате, че сте видели светлината в северозападната кула, натиснете тук properties

Поредното предизвикателство

Приключение
properties

Стигате до стъпало 366 и спирате. Отдясно има врата. Това трябва да е! Ослушвате се за момент. Отвътре се чуват гласове. Поемате дълбоко въздух и влизате. Нивед е с вас!

Трябва да сте внимателни!

Натиснете тук properties

Бръшлянът

Приключение
properties

Водата е твърде много! Вдигате каната и тя се чупи – дръжката е срязана наполовина. Водата се просмуква в процепите на каменните плочи на кухненския под и от тях бързо започва да никне бръшлян. Той се увива здраво около глезените ви.

Не можете да помръднете. Но изведнъж някой ви захапва за колана и ви измъква Бързо поръсвате листата със захар и те изсъхват.

Натиснете тук properties

Фигурите

Загадка
properties

Влизате в скривалището. Това е малка стаичка от каменни блокове. В средата има табуретка, а на нея – бележка:

Сядате на табуретката и се оглеждате. Някой е драскал линии по стените. Линиите очертават фигури върху стените.

Ако смятате, че камък А е в центъра на шестоъгълник, натиснете тук properties

Ако смятате, че камък Б е в центъра на шестоъгълник, натиснете тук properties

Разрешена загадка

Отговор

Навивате килим Б. В пода под него има капак. Избрали сте правилния килим! Неговата обиколка е 2м + 1м + 2м + 1м = 6м

properties

Малко беше объркващо с толкова много килими, но вие се справихте!

Браво!

Натиснете тук properties

Часовници

Загадка
properties

Това е верният час! Часовникът е спрял на девет и четвърт. После виждате бележка на полицата над камината. Прочитате я внимателно...

Сядате на табуретката и се оглеждате. Някой е драскал линии по стените. Линиите очертават фигури върху стените.

properties

Ако настроите часовника така, натиснете тук properties

properties

Ако настроите часовника така, натиснете тук properties

Купите

Отговор
properties

Избрахте правилната купа. Нейният диаметър е 30 см., следователно радиусът й е 15 см. Прочитате следващата инструкция...

Натиснете този символ properties

Изборът

Загадка
properties

На излизане от склада за свещи виждате още една бележка, забодена на вратата. Разучавате посоките на нея...

Излизате от склада за свещи и свивате наляво. След няколко крачки стигате до разклонение с четири коридора, водещи в различни посоки, точно както се споменава в бележката.

Кой от тях е успореден на коридора, по който дойдохте?

Ако тръгнете по коридор 2, натиснете този символ properties

Ако тръгнете по 4, натиснете този символ properties

Морски шах

Отговор
properties

Щом добавихте 0, банята започва да се пълни с пара. От чешмите блика вряла вода. Не можете да ги спрете. Вратата е заключена и не можете да излезете.Изведнъж се чува силен тряск!

Това е Нивед! Влетял е през вратата и държи голям гаечен ключ между събите си. С него успявате да спрете чешмите. С нулата моделът не става симетричен. Така нулите отдясно стават повече отколкото нулите отляво.

Благодарение на верния си приятел успяхте да спасите себе си и мисията. Бъдете по-внимателен!

Натиснете този символ properties

Престъпниците

Разкритие
properties

Понечвате да кажете на мъжа и жената да повикат полиция, но Нивед започва да лае яростно! Мъжът и жената се одръпват в ъгъла.

Поглеждате отново уликите. Мъжът пред вас има белег на ръката и му липсва едно копче. Подметката на обувката му съвпада с тази в брашното. Съучастничката му , готвачката има дупка между зъбите!

Нивед отново ви помогна!

Натиснете този символ properties

Фигурите

Отговор
properties

Силен лай ви предупреждава, че нещо не е наред. Не сте взели всички оригинални картини! Бързо заменяте фалшификатите с истинските!

Първата фигура се нарича трапец и е четириъгълник, не е шестоъгълник.

Втората фигура е петоъгълник, не е осмоъгълник.

Натиснете този символ properties

В библиотеката

Загадка
properties

Връщате се в библиотеката, за да потърсите книгата. Но тук има хиляди томове. Ще ви трябва цяла вечност, за да откриете “Алиса в Огледалния свят”!

Забелязвате, че шкафовете са маркирани с букви, а рафтовете с цифри. Някои са толкова изтъркани, че не се четат, но все пак можете да се досетите, къде е Д5.

Това е като да намерите координатите на клетка в таблица. Припомнете си. А знаете ли как да намерите координати на точка в равнината? Това също може да ви помогне.

Ако смятате, че Д5 е мястото Х, натиснете този символ properties

Ако смятате, че Д5 е мястото М, натиснете този символ properties

Фигури

Загадка
properties

Капакът на пода няма дръжка. Направен е от дървени квадратчета. Някои от квадратчетата са оцветени и образуват определени фигури. Забелязвате послание, надраскано на дъските на пода.

Ако решите да натиснете фигурите в реда 2, 3, 1, натиснете този символ properties

Ако решите да натиснете фигурите в реда 2, 1, 3, натиснете този символ properties

Бележката

Загадка
properties

Изкачвате нагоре по стълбите. На най-горното стъпало откривате надраскана бележка...

Ако сте намерили ключа, картините и накитите, натиснете този символ properties

Ако не сте намерили ключа, картините и накитите, натиснете този символ properties

Сферичната свещ

Отговор
properties

Вземате една сферична свещ от рафта. Излизате обратно през вратата. Изведнъж всички светлини в коридора угасват, но на вашата свещ заиграва пламъче...

Тя осветява пътя ви точно както се обещаваше в писмото! Бяхте прави. Сферата няма плоски страни и ръбове. Цялата й повърхност е гладка и огъната.

Тя е със златисти отблясъци.

Натиснете този символ properties

Кръстопът

Загадка
properties

Скоро коридорът отново се отклонява – този път в три посоки. Ще ви трябват познанията за видовете ъгли. Прочетете внимателно инструкциите и разгледайте схемата.

Ако тръгнете наляво, натиснете тук properties

Ако тръгнете надясно, натиснете тук properties

Библиотеката

Отговор
properties

Протягате ръка да вземете книгата от рафт М. Щом издърпвате първата, силен лай ви кара да отскочите встрани. Шкафът с книги се събаря и пада на пода точно на мястото, на което стояхте преди миг.

Бяхте на косъм. Откъде се появи този лай? Избрахте погрешния рафт. Д и 5 са координати. Пребройте шкафовете А, Б, В, Г, Д. Пребройте рафтовете – 1, 2, 3, 4, 5. Къде се пресичат рафтовете от редица 5 и шкафовете от колона Д?

Припомнете си, как се определят местата на клетките в електронна таблица.

Натиснете този символ properties

Измерване

Загадка
properties

Прочитате следващата инструкция

На лавицата има множество купи с различни размери.

Но коя от тях има радиус 15 см?

properties

Спомнете си, че линийката от училище е дълга 18 см. Опитвате се да си я представите до всяка от тези купи.

Ако вземете купа Х, отидете на properties

Ако вземете купа M, отидете на properties

В банята

Отговор
properties

Правилно кръстче! С него, когато прегънете квадрата през средата, двете му половини ще съвпадат напълно, т.е. ще са огледално симетрични. Веднага щом добавите знака Х, огледалото започва да се изчиства и на него се появява друго послание...

Нивед ви води. Двамата заедно тръгвате по следите на крадците от стаята към коридора. Коридорът завива. Минавате край десетки стаи, но всички те са празни. Най-после коридорът свършва пред стара дървена врата, водеща към кулите...

Вратата е заключена, но вие държите стария железен ключ.

Натиснете този символ properties

Край на приключението - залавяне на престъпниците!

Благодарим Ви!
properties

Ред е на престъпниците да бъдат завързани. Докато се обаждате в полицията и събирате откраднатите вещи за доказателство, собственикът отвежда иконома и готвачката в главния коридор и ги завързва на два стола. Нивед ръмжи гневно срещу тях. Те са толкова уплашени от него, че дори не се опитват да избягат!

- Не знам как да ви благодаря - казва собственикът - Някои от тези неща са в рода ни от поколения. За мен те са просто безценни! Пейзажите на тях са на чиста природа, без замърсявания! Можете да видите бъдещето на тях, ако опазваме чиста природата си! Скъпоценностите са направени от материали на бъдещето! За получаването им не е била замърсявана природата!

- Ще ви требват нов иконом и нова готвачка - отвръщате вие - но никога няма да ви е необходимо друго куче! Но ми позволете да науча повече за тайните на Замъка на водите!

Нивед излайва доволно и размахва опашка. Погалвате го по главата. Не само вие заслужавате благодарност. Нямаше да успеете без Нивед. А в името на Нивед се крие загадка. Успяхте ли да се сетите? Нека прочетем наобратно името на приятеля ви!

“Алиса в Огледалния свят”

Загадка
properties

Под корицата на “Алиса в Огледалния свят” намирате сгънат лист хартия. Още една улика!

Поглеждате първите три книги, които сте взели от рафта. Но коя от тях е несиметрична? Именно тази книга трябва да отворите.

Кои фигури наричахме симетрични? Припомнете си, за да не се объркате. Защо трябва да използвате огледалото при разрешаване на загадката?

properties

Ако отворите книга А, отидете на properties

Ако отворите книга Б, отидете на properties

Намереното копче

Прикючение
properties

Спасихте картините! Чака ви обаче още много работа. Трябва да заловите крадците! Тайната врата се отваря отново, щом я натиснете. Тръгвате обратно, като следвате преждата.

На минаване покрай котелното помещение виждате нещо лъскаво на пода. Сребърно копче. Може би това е поредната улика?

Пъхате го в джоба си и продължавате да следвате преждата до входното антре.

Пазете го внимателно, защото то може да се окаже важна улика!

Отидете на properties

Грешката

Отговор
properties

Каменните блокове са разхлабени. Чува се трясък. Те могат да паднат върху вас. Махате се бързо от това място. Виждате страшни очи и чувате лай. Явно един от враговете ви атакува! Бързо връщате камъка на мястото!

Избрахте фигура с осем страни. Това е осмоъгълник. Шестоъгълникът има шест страни.

Коя фигура наричаме правилна? Кои правилни фигури са симетрични - опитайте се да дадете примери. Но сега трябва да поправите грешката си и да продължите напред.

Отидете на properties

В котелното

Загадка
properties

Вратата на котелното помещение е отворена. Огънят в пеща на котела гори. Тръбите за горещата пара дрънчат и съскат.

Котелът може да експлодира! Виждате бележката на стената!

Отново ще трябва да си припомните материала за ъглите

properties

Вгледайте се в ръчката на колелата и прочетете внимателно инструкцията.

Ако завъртите колелото, така че ръчката да се намира най-отдолу, отидете на properties

Ако завъртите колелото, така че ръчката да се намира най-отгоре, отидете на properties

Грешката

Отговор
properties

Тръгвате по коридора и забелязвате друга врата. Сигурно води към кулата. Отваряте я, но зад нея няма под. Миг, преди да се катурнете в пропастта, Нивед ви захапва за ризата и спасява.

Тръгнали сте по погрешен коридор. Кулата М се намира на североизток.

Не се отчайвате, следващия път ще бъдете по-внимателни.

Отидете на properties

Грешната кула

Отговор
properties

Сгрешихте, това е грешната кула.

Ако тръгнете към нея, ще изгубите много време.

Не се отчайвате, следващия път ще бъдете по-внимателни.

Отидете на properties

Фигурите

Приключение
properties

Намирате се в главния коридор на имението. Пред вас има малка масичка, а върху нея – писмо за вас!

Оглеждате се и виждате по стените петната, където са висели безценните картини, преди да бъдат откраднати. Отбелязвате си формите им в бележника си. Може да се окажат важни!

Ще трябва да си припомните материала за фигурите.

properties

Отидете на properties

Кухните

Приключение
properties

Отпечатъците от стъпки ви отвеждат надолу по стълбището до голяма врата с надпис “Кухни”. През вратата се носи аромат на прясно изпечен хляб. Чувате някакъв звук – сякаш някакво животно яде. Прозорецът е голям и гледа към двора.

Кухните са огромни. Има голямо открито огнище, фурни, тежки дървени маси и лавици с тенджери и тигани. На полиците са наредени бурканчета с различни подправки.

properties

От вътрешната страна на вратата има дъска за бележки с часовете за хранене и менюто. Някой е забол бележка за вас! Прочетете я внимателно и се опитайте да запазите спокойствие!

В бележката ви подсказват как да продължите играта и да се справите с проблема. "Нещо отхапано" и "нещо липсващо" - запомнете тази част от бележката! А хлябът ухае прекрасно! Явно тук е бил някой, който умее да прави печива!

Отидете на properties

Симетрия

Отговор
properties

Отваряте книгата. Страниците са изрязани, за да се получи скривалище. Вътре има нещо. Мишка! Тя се насочва към вас, но силен лай ви стряска и затваряте книгата.

Избрали сте грешната книга. Изображението е симетрично. То има линия на симетрия също като сърцето.

Ще трябва да си припомните кои фигури са симетрични.

Отидете на properties

В склада

Загадка
properties

Намирате се в склад под библиотеката. Вътре има кашони с книги и шкафове със странни предмети – телескоп, микроскоп, научни предмети. Всичко е покрито с паяжини. В единия ъгъл виждате рафт с наредени тела.

Спомняте си описанието в писмото - “древно тяло с 5 стени и 8 ръба”. Може би някое от тях е търсеното. Записвате в тефтер наблюденията си.

Първите три, които проверявате, нямат този брой стени и ръбове. Остават още две.

Ако смятате, че ви трябва триъгълна пирамида, отидете на properties

Ако смятате, че ви трябва квадратна пирамида, отидете на properties

Топъл хляб

Отговор
properties

Правилно сте измерили! Изливате водата при брашното и разбърквате. Сместа става мека и еластична. Тесто за хляб! Спомняте си, че усетихтеаромата на прясно изпечен хляб. Някой е приготвил хляб точно преди да се появите. Трябва да са били крадците, но защо са пекли хляб посред обира?

Отидете на properties

Тунелите

Загадка
properties

Много скоро коридорът се разклонява. Накъде да тръгнете? Виждате, че някой е нарисувал с тебешир фигура на стената и е написал съобщение за вас.

Осветявате двата тунела с фенерчето си. В началото на всеки от тях има купчина каменни блокове. Кой път ще изберете?Коя от купчините ще е изобразена на рисунката, но погледната от друг ъгъл?

properties

Ако смятате, че трябва да тръгнете по левия коридор, отидете на properties

Ако смятате, че трябва да тръгнете по десния коридоp, отидете на properties

Напред

Приключение
properties

Не се страхувайте. Имате помощник. Просто следвайте указанията и вижте до къде ще стигнете. Сега се върнете в главния коридор и започнете приключението.

Успех!

Кой ли е тайнствения помощник?

Отидете на properties

Кана с вода

Загадка
properties

Сега ви трябва вода. В кухнята има много чешми, но как да отмерите 250 мл? Виждате мерителната кана, която е с разчертана скала. Най-отгоре пише 1 литър, но останалите деления са посочени в дроби.

До кое деление трябва да напълните каната?

Помислете добре.

Ако напълните вода като в лявата кана, отидете на properties

Ако напълните вода като в дясната кана, отидете на properties

Напред

Приключение
properties

Уликите потвърждават истината! Крадците са заловили собствениците и са го завързали. Докато Нивед пази двамата престъпници, вие сте развързали пленника.

Успех!

Собственикът ви разказва за замисъла на крадците. Икономът и готвачката възнамерявали да го държат затворен в избата. Икономът щял да се представи за него пред полицията.

След като полицията се провали в разкриването на престъплението, двамата щели да извадят картините и накитите от скивалищата и да избягат!

Отидете на properties

Избор

Загадка
properties

Изваждате ключа от раницата си и го пъхате в ключалката. Заяжда, но успявате да го завъртите. Отзовавате се пред ниско стълбище, водещо до кръгла зала. От нея тръгват четири тунела под прав ъгъл един спрямо друг.

Тези коридори водят към четирите кули. Но коя къде е? Изведнъж забелязвате пирамидалната дупка в центъра на пода. Точно като онази в градината! Вадите пирамидата от раницата си и я поставяте в дупката със слънцето, сочещо в правилната посока. Сега можете да отидете в правилната кула

Кой път избирате?

Помислете.

Ако отидете към кула Х, отидете на properties

Ако отидете към кула У, отидете на properties

Тайният път

Отговор
properties

Предпазливо се пресягате и отваряте капака. Това не е саркофаг, а вход към таен проход!

Направихте правилния избор. Прибирате пирамидата в раницата си заедно с ключа, светвате с фенерчето, за да ви показва пътя.

Тръгвате по тунела.

Успех!

Отидете на properties

Грешният тунел

Отговор
properties

Поемате по десния тунел. Той е стръмен и хлъзгав, обувките ви се пързалят. Губите равновесие, в краката ви се забиват камъчета. Изведнъж нещо ви хваща за яката и ви издърпва обратно.

Чувате как камъчетата падат в дълбоко подземно езеро. Без малко вие да се отзовете в него! Избрахте погрешната фигура. Опитайте се мислено да завъртите фигурите, за да видите коя съвпада с рисунката. Погледнете горното блокче във фигурата - то ще ви ориентира.

Тръгвате по тунела.

Приятелят ви пак помогна.

Отидете на properties

Изборът

Загадка
properties

Това е вярната посока. Скоро обаче коридорът отново се разделя. От тези завои ще ви се замае главата. На стената има нови указания.

Загадката е свързана с разпознаване на видовете ъгли.

Помислете добре.

Успех!

Ако отидете наляво, отидете на properties

Ако отидете надясно, отидете на properties

Захарницата

Отговор
properties

Поръсвате със захар от конуса над купата. Взели сте правилната захарница. Захарта се поставя в малко мляко. Легналият настрани конус се завърта в кръг. На рафта до захарниците има пакетче с надпис "мая".

За да се получи по-меко тесто към маята е хубаво да се прибави захар.

Брашното трябва да се пресее със сито.

Отидете на properties

В библиотеката

Приключение
properties

Влизате в библиотеката и изведнъж усещате студ. Вятърът вие в комина. Побиват ви тръпки от страх. Но в този момент чувате дружелюбен лай. Това ви успокоява.

Проверявате прозорците. Залостени са. Крадците не биха могли нито да влязат, нито да избягат от тук.

Забелязвате сейфа. Отворен е! Накитите, които са били в него, са откраднати заедно с картините! В сейфа ви очаква бележка….

Отидете на properties

Часовникът

Отговор
properties

Правилно! Щом нагласихте стрелките, часовникът започва да работи.

Успяхте да се справите и с тази загадка!

Браво!

Отидете на properties

Часовникът

Загадка
properties

Изведнъж осъзнавате, че редом с вас по стълбите тича голямо дружелюбно куче. Това е хрътката Нивед. Нивед живее в замъка. Той ви е помагал през цялото време!

На площадката на първия етаж има много врати. Всички са затворени, с изключение на една. Влизате вътре. Това е стаята на собственика! Крадците са били тук и са взели част от дрехите му! Защо им е да го правят?

В бързането си, изглежда, са съборили часовника от масичката.

Ако мислите, че часовникът е спрял на девет и четвърт, отидете на properties

Ако мислите, че часовникът е спрял на три без четвърт, отидете на properties

Пирамидата

Загадка
properties

Взимате квадратната пирамида. Тя натежава в ръката ви. Завъртате я. На едната й стена има рисунка на слънце и послание:

Нищо не разбирате! Ясно ви е, че пирамидата ще ви трябва и по-късно, но какви са тези приказки за саркофази и разгъвки?

Оглеждате се безпомощно наоколо. Изведнъж лъчът на фенерчето ви попада върху два големи силуета до стената. Това са египетски саркофази! Някога поставяли мумиите в пирамидите!

properties

Оглеждате се безпомощно наоколо. Изведнъж лъчът на фенерчето ви попaда върху два големи силуета до стената. Това са египетски саркофази! Някога поставяли в тях мумиите в пирамидите! Приближавате се към тях. На предната им страна са нарисувани странни символи.

Разпознавате ги! Това са равнинни разгъвки на обемни тела. Ако ги начертаете върху картон, можете да ги изрежете и да ги сгънете като многостени. Едната от тях трябва да е разгъвката на пирамидата. Точно тя ви трябва.

Ако изберете червения саркофаг, отидете на properties

Ако изберете синия саркофаг, отидете на properties

Купата

Отговор
properties

Вдигате купата от рафта и надниквате вътре. Погледът ви среща редица от светещи бели очички. Това е огромен отровен паяк! В този миг ви стряска силен лай и вие изпускате купата на пада. Тя се разбива на парчета. Паякът бързо се скрива зад мивката.

Избрали сте грешната купа! Радиусът на окръжността е равен на половината от диаметъра й. Купата има диаметър 15 см, следователно радиусът й е 7,5 см.

Внимавайте повече следващия път!

Отидете на properties

Високосна година

Приключение
properties

Стаята е празна! Само на масичката има лампа, а до нея – набързо написано писмо…

Хуквате надолу по стълбите и не забравяте да броите… триста и шейсет, триста и шейсет и едно, триста и шейсет и две…

Според бележката, ще застанете пред врата "Дните на годината". Трябва внимателно да преброите стъпалата, докато слизате. Зад вратата "Високосна година" дебне опасност!

Побързайте, имат нужда от помощта ви!

Ако спрете на стъпало 365, отидете на properties

Ако спрете на стъпало 366, отидете на properties

Капакът

Отговор
properties

Това е правилната последователност.

Капакът се отваря плавно и открива черна дупка с желязна стълба.

Продължете напред!

Отидете на properties

Пламтяща камина

Отговор
properties

Натискате триъгълник А. От камината изригват пламъци! Някой ви издърпва на безопасно място и ви спасява! Камината продължава силно да гори!

Избрахте грешния триъгълник! Равностранният триъгълник има три равни страни. Всеки от ъглите му е по 60 градуса. Сумата от ъглите в един триъгълник е 360 градуса. 360 : 3 = 60 градуса.

Продължете напред и бъдете по-внимателни!

Отидете на properties

Захарницата

Грешка!
properties

Поръсвате захар от цилиндъра. Но това не е захар, а пипер! При това много лютив пипер. Очите ви започват да сълзят, устата ви пари, а главата силно ви заболява!

Вашият неизвестен приятел ви издърпва до мивката и вие се измивате с вода! Плискате очите си с течаща вода!

Вече се чувствате по-добре! Легналият настрани цилиндър се търкаля по права линия!

Защо не помислихте повече, преди да дадете отговор и вземете решение!

Отидете на properties

Ледената стая

Грешка!
properties

Тръгвате по коридор 2. Колкото по-напред отивате, толкова по-студено става. Накрая стигате до врата с надпис "Стая за лед". Отваряте я и поглеждате вътре. Стените и таванът са покрити със скреж. Вратата се затваря зад гърба ви.

Чувате как ключът се завърта в ключалката. Попаднахте в капан! Ще замръзнете! Някой се опитва да ви помогне, защото от другата страна на вратата чувате шум.

Ключът пада на пода и вие можете да го вземете. Избрахте грешната посока! Разстоянието между две успоредни линии е равно. Пример са железопътните и трамвайни релси.

Връщате се назад по преждата до последното разклюнение!

Отидете на properties

Шкафът за книги

Приключение - отговор
properties

Виждате следи от пръсти върху триъгълник Б и решавате да го натиснете.

Шкафът за книги отдясно на камината се отваря.

Това е тайна врата. Зад нея има скривалище. Направихте правилния избор!

Продължете смело напред!

Отидете на properties

Хлябовете

Приключение
properties

Вдигате хляба. Струва ви се твърде тежък за хляб. Разчупвате го. Вътре има огърлица. Пробвате теглото и на останалите хлябове. Те също изглеждат по-тежки.

Ето къде крадците са скрили скъпоценностите. Чувате стъпки в коридора! Един от престъпниците се връща.

Бързо скривате разчупения хляб под другите. Забелязвате шкаф, в който можете да се скриете, но преди да го направите, поръсвате брашно по пода, за да скриете следите си.

Постъпвате умно!

Отидете на properties

Съкровищата

Приключение
properties

Взехте правилните картини! Излизате тичешком от котелното, като държите здраво картините. По коридора се приближават тежки стъпки. Накъде да тръгнете? В този момент чувате стържещ звук. В стената се отваря тайна врата!

Страх ви е и се обръщате да побегнете, но някой здраво ви захапва отзад и ви издърпва през тайната врата. Озовавате се в малка стая, пълна с порцелан, сребърни подноси и свещници. Ето къде стоят ценностите на замъка! Чудесно място за скриване на картините.

Чувате гневен вик. Крадецът е видял, че картините са изчезнали! Той или тя се втурва обратно по пътя, откъдето е дошъл.

Стъпките постепенно заглъхват в далечината.

Отидете на properties

Горящата пещ

Отговор
properties

Започвате да сипвате брашното. Везните рязко се накланят. Някой е вързал конец за едното блюдо. Това е капан! Конецът дръпва шише олио от рафта и то пада върху фурната. Шишето се счупва и мазнината пламва!

Не бива да заливате горяща мазнина с вода, защото огънят ще се разпространи. Чувате лай и се обръщате. Виждате противопожарно одеяло точно до фурните.

Веднага го хвърляте върху пламъците. Огънят изгасва. В един килограм има 1000 грама, а 0.5 килограма са 500 грама, а не 50 грама.

Стъпките постепенно заглъхват в далечината.

Отидете на properties

Килимът

Отговор
properties

Навивате килим А. Измежду дъските на пода се надигат гъсти пари. Почти припадате! Нещо обаче дръпва килима обратно на мястото му. Усещате влажен език да облизва лицето ви и се свестявате. Избрахте грешния килим! Периметърът е разстоянието, което ще измерим, ако обиколим цялата фигура. Ето как да пресметнете периметъра на килима:

2м + 2м + 2м + 2м = 8м

Опитайте се да пресметнете по същия начин и обиколката на килим Б.

Опитайте се да пресметнете и лицето.

Отидете на properties

Часовникът

Отговор
properties

Неправилно! Голямата стрелка показва минутите, а малката – часовете. Малката стрелка е спряла на 9, а голямата – на 3. Това означава, че часът е девет и петнадесет (9:15).

Казваме още „девет и четвърт“, защото един час има 60 минути и една четвърт от него е равна на 15 минути.

Какъв ъгъл според вас сключват стрелките в този момент? Дали е по-малък или по-голям от 180 градуса?

Задачата не е лесна.

Отидете на properties

Месеците

Отговор
properties

Хващате дръжката за февруари и я завъртате.

Вратата се отваря.

Влизате готови да се изправите срещу крадците. Нивед върви до вас.

Запомнете!

Отидете на properties

Посоките

Отговор
properties

Завивате наляво и продължавате. Лампите започват да мигат все по-бързо и накрая угасват. Настъпва пълен мрак! Чувате силно ръмжене пред себе си и в тъмнината се появяват две зелени очи. какво е това?

В този миг зад вас се разнася силен лай и очите изчезват. Обръщате се и се връщате до разклона, следвайки преждата.

Лампите светват. Когато завихте наляво, вие се обърнахте обратно по часовата стрелка.

Трябваше да се обърнете по часовата стрелка и да тръгнете надясно.

Отидете на properties

Горящите свещи

Отговор
properties

Вземате цилиндричната свещ от рафта. Фитилът й пламва. Останалите свещи също се разгарят.

В стаичката става все по-горещо! В ъгъла виждате кофа с пясък. Пръсвате го върху свещите и ги изгасяте.

Бяхте на косъм! Избрахте грешната свещ!

Цилиндърът има две основи - кръгове.

Отидете на properties

Грешният коридор

Отговор
properties

Завивате надясно и продължавате да вървите. Тунелът на свършва. Става студен и влажен. Потрепервате от хлад. Изведнъж се чува звук от драскане на малки нокти. Нещо притичва през краката ви.

Тук има стотици плъхове! Започват да гризат панталоните ви! В този момент сред плъховете скача нещо голямо и джафкащо!

Гризачите се разбягват! Тръгнахте по грешния коридор! "Перпендикулярно" означава "под прав ъгъл", т.е. от 90 градуса.

Връщате се по преждата по разклонението.

Отидете на properties

Пирамидата

Отговор
properties

Докосвате триъгълната пирамида и тя тутакси започва да свети и да се нажежава. Не можете да отделите ръката си от нея! От върховете й летят искри, цялото ви тяло изтръпва и се тресе!

В този момент нещо голямо прескача масата и избива пирамидата от ръката ви.

Точно навреме! Тя се взривява на хиляди парченца с блясък като от светкавица!

Избрахте неправилната фигура! Триъгълната пирамида има 4 стени и 6 ръба.

Отидете на properties

Правилната кула

Отговор
properties

Това е правилната кула. Записвате "югозапад" в бележника си.

Вземате пирамидата и се насочвате обратно към главния коридор.

Отидете на properties

Горящата врата

Отговор
properties

Дръжката на януари остава в ръката ви. Вратата започва да се тресе. Някаква сила се надига. Май сгрешихте в избора си!

Покрай рамката й излизат огнени пламъци. Бързо пускате дръжката на вратата. Опасността е голяма!

Колко дни има януари, а февруари? Това беше лесен въпрос!

Отидете на properties

Обороти

Отговор
properties

Направихте половин оборот. Това са само 180 градуса.

Тръбите започват да се тресат и да скърцат! Излизат пламъци! Димът става нетърпим!

Осъзнавате грешката си. Правите още половин оборот. Така стават 360 градуса. Налягането започва да спада.

Един оборот на дадена точка е завъртането на точка от окръжност на 360 градуса или да се върне в началното си положение.

Отидете на properties

В скривалището

Приключение
properties

Скрити в шкафа чувате стъпките на крадеца! Опасността наближава!

За щастие той или тя не забелязва разчупения хляб.

Стъпките се отдалечават.

Скривалището ви се оказа добро!

Отидете на properties

Двамата мъже

Загадка

В стаята има трима души - един мъж и една жена стоят изправени, втори мъж седи вързан на стол. Двамата мъже изглеждат съвсем еднакво! В първия миг мъжът и жената стоят изправени, изглеждат шокирани.

После мъжът се опитва да се усмихне.

properties

- Слава Богу, че дойдохте! - възкликва той - Аз съм собственика на замъка, а това е готвачката ми. Заловихме крадеца и го завързахме. Оказа се икономът. Предрешил се е за да прилича на мен!

Жената се усмихва и виждате дупката между зъбите й.

- Точно така - потвърждава тя - Тъкмо щеше да се измъкне. Останете тук да го пазите, а ние ще повикаме полицията.

Тогава се обажда вързаният мъж.

- Не ги слушайте, аз съм собственикът на замъка! Аз ви оставих бележките! Тези престъпници са моите иконом и готвачка.

На кого ще повярвате? Спомняте си всички събрани улики. Молите двамата мъже да протегнат ръцете си и да свалят обувките си. Сравнявате видяното.

Ако вярвате на изправения мъж, отидете на properties

Ако вярвате на седналия мъж, отидете на properties