Realestate

Информация:

Как възникна идеята?

realestate

По много учебни предмети се налага да работим върху проекти, които да показват усвояването на учебния материал. За материали се изискват средства, а и много често прибягваме до старите пластмасови изделия. Те имат всякакви форми, цветове, рамери, свойства, могат да се обработват лесно, не са необходими скъпи и опасни инструменти, дълготрайни са и при спазването на правила - безопасни. Вече бяхме направили доста проекти: по математика, човек и природа, география, технологии и предприемачество, изобразително изкуство.

Защо бяхме впечатлени?

realestate

Оказа се, че отдавна неправителствени организации разработват подобни проекти, които намират сериозно приложение в много африкански и азиатски държави. Строят се домове, изработват се превозни средства, мебели и така може да се опази околната среда от рециклирането или изхвърлянето на непотребните пластмасови опаковки. Асоциацията за развитие на възобновяемите енергии (DARE) - неправителствена организация, базирана в Нигерия - е построила дом с две спални, изцяло изработена от пластмасови бутилки! Въпреки че мнозина в Нигерия са били скептични, когато проектът е стартирал строитеството, вече домът е факт и притежава редица предимства.Огнеупорен е, устойчив на земетресения и поддържа комфортна вътрешна температура от 18 градуса през цялата година! DARE е получила подкрепа от асоциацията на африканските общности, основана в Лондон и се надява да внедри подобни сгради в бъдеще. Този проект има потенциала не само да подобри недостига на жилища, но и да почисти улиците!

Какво искаме да направим?

realestate

Да популяризираме тази идея. Да покажем, че има решение на един от най-големите проблеми на нашето съвемие. Да създадем инициатива, която ще заблявява малки и големи. Ще икономисваме средства и докато развиваме сръчност, умения и трупаме знания - ще създаваме полезни и красиви изделия. За тази цел обявяваме и конкурс за най-полезно изделие, изработено от пластмасови опаковки.

В проекта участниците се приканват да решат проблем чрез развиване и подобряване на технология. Те трябва да проектират и построят свой собствен електроуред или друго изделие. В ролята на инженери, учaстниците генерират креативни решения на проблема. Във фокуса на заданието са практиките и идеите, свързани с точните науки (на английски ‐ STEM от Science, Technology, Engineering и Mathematics). Чрез практическите връзки с реалния свят учениците имат възможност да се убедят, че точните науки са част от тяхното ежедневие. Рекламните ни материали /препоръчваме да използвате рециклирана хартия/, можете да свалите от тук.

Връзки и участия

realestate

Надяваме се да бъдем подпомогнати именно от организациите, които се борят срещу замърсяването на околната среда, тези от научните среди също. Участията ни в различни екологични и научни конференции ще популяризира нашите идеи. Европейския проект Маскил постави началото на инициативата ни. Има много клипове в интернет, които ни показват как да изработим различни изделия. Но нещо ново, интересно, оригинално ще бъде предизвикателство, което ще събуди в хората да покажат възможностите си. Успех!